top of page

Kunst V Stress

Stresslindring og følelsesmæssig frigørelse


Kunst har været en populær form for stresslindring og selvudvikling i årevis. Det er en form for mental sundhedsbehandling, der bruger kunstneriske medier og patientens kreativitet til terapeutisk at bearbejde og forstå følelser.


Stress er et stort helbredsmæssigt problem verden over, og almindelige stressorer/udløsere, såsom trafik, arbejdsplads krav og endda hvad man skal lave mad til aftensmad efter en travl dag skaber også stress. Stress kan også skabes af uforløste tidligere vanskeligheder, som stadig belaster os. Gentaget og konstant stress påvirker vores mentale og fysiske sundhed.

At skabe kunst hjælper med at reducere stress og gør det muligt for os at justere bedre til stressorer i vores liv. Hovedmålet med kunstterapi er at hjælpe den person, der kæmper for endelig at kunne slappe nok af til at komme i kontakt med sine følelser. Kunstterapi kræver ikke, at nogen er en god kunstner, og det hjælper mange mennesker, der kæmper med at sætte ord på deres følelser og problemer. Kunstterapi fremmer selvbevidsthed, hjælper med at behandle og forstå følelser, tilbyder en følelsesmæssig frigørelse og opbygger selvtillid. At skabe kunst hjælper mange mennesker med at sætte farten ned, så de kan slappe af, stresse af og udnytte deres kreativitet.

Kunstterapi kan lindre stress for mennesker i alle aldre, hjælpe dem med at lære at udtrykke sig på nye måder og reducere stress i processen. Kunst giver en positiv måde at bearbejde stress og følelser på og håndtere både aktuelle og fortidige sensoriske input, forbundet med stressende begivenheder.


Desværre tror voksne ofte, at de ikke er gode kunstnere, og at kunst er bedst forladt til professionelle eller mennesker med stor talent og går glip af fordelene ved at skabe kunst. Fokusere på et kunstprojekt kan distrahere fra stressende bekymringer. Skabe kunst, uanset hvordan det ender ud, giver lindring. Når du er helt engageret i at skabe kunst, træder dit sind ind i en meditations lignende tilstand, hvor tankerne kan flyde frit og løsne spændinger og stress i kroppen. Det at skabe kunst er en form for selvpleje og sænker stressniveauet.


Man kan prøve at lave en kunstjournal, tegne noget der afspejler deres følelser, tegne det de er taknemmelige for eller tegne noget de synes er smukt. At tegne eller farvelægge et mandala har mange fordele. Kunst terapi hjælper med at fokusere på at ændre din reaktion på stress, og det hjælper med at håndtere ikke kun stress, men også afhjælpe depression, angst, PTSD, spiseforstyrrelser og selvmordstanker.


Hvad Peter Plys sagde er meget sandt - "Floder ved, at der ikke er nogen grund til at skynde sig. Vi skal nok nå frem". Det er, fordi han bevæger sig langsomt, men sikkert i den rigtige retning. Lad være med at blive en af dem, der løber rundt på gangene med uglet hår og røde øjne. Tempo har sjældent noget med effektivitet at gøre. Det handler derimod om at arbejde på med det rigtige – og det er derfor, at al effektivitet handler om bevidsthed og om sine prioriteringer samt disciplin nok til at holde fast i dem. Kunstterapi er en god måde til at hjælpe med at reducere mentale symptomer på, og det er en selvpleje form, der også kan hjælpe med at håndtere angst og depression. Kunst kan hjælpe med at helbrede sindet ved at give os en måde at udtrykke vores følelser på, som kan hjælpe os med at bearbejde vanskelige tanker og følelser. Det kan også hjælpe os med at opbygge copingfærdigheder, der hjælper os med at navigere i vores hverdag.

Kunst kan også hjælpe os med at lære at acceptere vores følelser og give os en ny måde at se tingene på. Endelig kan kunst også hjælpe os med at føle os forbundet med andre, hvilket kan hjælpe os med at føle os mindre ensomme og give os en følelse af mening og formål.


Kunstterapi og stresshåndtering har vist sig at være meget effektive metoder til at reducere stress og angst. Det kan hjælpe med at reducere ubehagelige følelser som depression og angst, og det kan hjælpe med at øge selvværd, tillid og motivation. Kunstterapi kan også hjælpe med at håndtere PTSD, deprationer og selvmordstanker. Det kan give mennesker med et tungt sind en kreativ måde at udtrykke deres følelsesliv på, hvilket kan hjælpe dem med at bearbejde deres negative tanker og mavefornemmelser. Kunst kan også hjælpe dem med at opbygge copingfærdigheder og føle sig forbundet med andre. Det kan give dem en ny måde at se tingene på og hjælpe dem med at acceptere deres følelser. Endelig kan kunst hjælpe med at lære dem at bevæge sig langsomt, men sikkert i den rigtige retning. Kunstterapi er et godt værktøj, der kan hjælpe mennesker med at håndtere sindets udfordringer og få dem tilbage på en sundere vej.

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page